Teaser Tuesday 22: Dlouhá země

teaser tueasdayPůvodní Teaser Tuesday pořádá blog Should Be Reading. Já si ho trošku upravila po svém: chci s vámi sdílet krátkou ukázku z knihy, kterou mám momentálně rozečtenou, a navíc prozradit co dělám, co čtu a na co se v nejbližší době chystám. A budu jen ráda, když mi na oplátku napíšete, co zajímavého čtete vy.

Tento týden čtu knihu s názvem Dlouhá Země, kterou společně napsali Terry Pratchett a Stephen Baxter. Je to sci-fi, protože pracuje s paralelními vesmíry a odehrává se v budoucnosti. Tak blízké, že se vlastně moc neliší od té naší. Jediné, co je jinak, je nová schopnost, kterou lidé umí: kráčet na další a další Země. A nejlepší je v tom Jošua, syn Mariin…

“V následujících letech se Jošua vydával na cesty sám, vydával se dál a dál po Dlouhé Zemi… do světů tak vzdálených, že si nemusel lámat hlavu s žádnými tamtěmi blázny, ani s blázny s odznaky a zatykači. A když se náhodou  objevili, udělal prostě další Krok, a v době, kdy přestali zvracet, už byl o nějakých sto světů dál. Pravda je, že se někdy vrátil, dokud ještě zvraceli, a svázal jim tkaničky u bot. Člověk si musí občas dopřát nějakou zábavu. Delší a delší cesty, stále dál a dál. Nazýval je “mými odpočinkovými” cestami. Způsob, jak se dostat od lidí – a od toho podivného tlaku, který v dnešní době cítil, kdykoliv se vrátil na Prvozemi nebo na některou z nižších Zemí. Tlak, který mu bránil naslouchat Tichu.”

– Terry Pratchett a Stephen Baxter: Dlouhá Země, Talpress 2013, str. 79

A co čtu?

Po dočtení Už je tady zas jsem chvíli váhala, co číst dál. Byla to totiž skvělá kniha. Přečetla jsem kousek Čtyřhodinového týdne a pak jsem získala knihu Nejbohatší muž v Babylonu, kterou jsem shltala za 3 dny. Byla naprosto skvělá. Dál jsem přečetla asi polovinu lyrické Gitaňdžali, ale protože na četbu takových knih musí být klid na nálada, rozhodla jsem se rozečíst opět něco akčnějšího. A výběr padl na Dlouhou Zemi.

Co čtete vy?

 

Líbilo se? Pomohlo? Sdílej!

Co na to říkají ostatní?

Připoj se k diskusi

One reply to “Teaser Tuesday 22: Dlouhá země”

  1. Dlouhou zemi jsem přečetla někdy minulý nebo předminulý měsíc a je to vážně síla, řekla bych že jedna z nejlepších science fiction, které jsem kdy četla. Teď jsem někde v polovině druhého dílu a nestačím slintat blahem. 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *