Na čem pracuju: září 2016

ukaž co dělášÚvodník o historii veletrhů do říjnového KAMu a článek o historii chmele, Jádro Slunce a Nejvzdálenější pobřeží, nová sada na hru go a nový mobil, vrchol hlínařské sezóny a pocit, že bych se potřebovala ne rozpůlit, ale rovnou roztřetit – takové bylo letošní září.

Osmadvacátý díl rubriky, inspirované knihou Ukaž co děláš od Austina Kleona. Dřív každý týden, teď už jen jednou za měsíc píšu o tom, na čem jsem posledních 30 dnů pracovala, co se mi podařilo a co ne, a jaké mám plány na další období.

Co jsem stihla v září?

1) korektury/editace: korektury pro Deník Rovnost. Měla jsem dělat nově i editaci časopisu KAM v Brně, ale nakonec bylo všechno úplně jinak, takže jsem jen hledala akce + editovala články do dvou rubrik místo celého časopisu. Dream job se nekonal, bohužel.

2) psaní: v září jsem stihla jen články do KAMu – napsala jsem úvodní díl úvodního článku o historii brněnských veletrhů plus článek o posledním letošním závodu dračích lodí (rubrika sport a pohyb) a článek s názvem Divadlo o ženách a pro ženy o představení The Naked Truth. Můžete si je přečíst v říjnovém KAM v Brně.

Byla to velká zkušenost, byla jsem na své první redakční radě, od zadání do uzávěrky jsem měla jen 4 dny, psala jsem na přesný počet znaků a pro článek o veletrzích jsem si musela i sehnat vyjádření odborníka. Nakonec to byl pan Rostislav Koryčánek, který byl velmi vstřícný a vyjádření bylo super, za což jsem vděčná.

Další článek, tentokrát o historii pěstování a využití chmelu, mi vyšel v časopise Zemědělská škola na stranách 16-18 – i ten si můžete přečíst online.

Na Tichý koutek jsem sice skoro vůbec nepsala, ale vy jste četli – přišlo vás sem 3 779 (2 731 UN) – opět rekord! Padne v říjnu hranice čtyř tisíc?

3) knihy: nakousla jsem Houellebecqovu Platformu, ale zase jsem ji odložila. Raději jsem se vrátila do Zeměmoří (kniha Nejvzdálenější pobřeží, ve které je Ged už mistr a učí mladého Arrena, mi vyloženě sedla do nálady) a pak jsem ochutnala Jádro Slunce, u kterého jsem se neskutečně bavila.

4) hlína: září je vrchol hlínařské sezóny. Tvořila jsem (konečně profesionálně!) poslední vrstvy hrubých omítek v Uhřicích a v Horní Lhotě. Vyhrála jsem si s oblými tvary rohů i okenních špalet, v Uhřicích se dávala hlína na kotovice, v Horní Lhotě se na netradičně zakřivených slaměných stěnách netradičně filcovalo… Paráda. Takových měsíců by mělo být víc…

5) domeček: na domeček mi moc sil nezbylo, trochu jsem tloukla omítku, pracovala na zahrádce, štípala dřevo, opět uklízela v kůlnách a na půdě… Na konci měsíce mi Ondřej pomohl vyvézt (teda ne pomohl, prostě vyvezl) pytle plné omítky (celkem 600 kg) a další bordel do sběrného dvora – děkuju!

6) nově: poprvé v životě jsem roztírala samonivelační hmotu a pak jsem lila vodu, když Ondřej řezal dlaždice. Škoda, že jsem už nebyla u toho, když dlažbu pokládal, ale i tak jsem spokojená. Jo a taky jsem byla na výletě v Olomouci a poprvé jsem měla čas projít si historické centrum…

7) doma: prcek měl narozky, slavil je v Laser-game a pak na pikniku na Špilberku. Počasí vyšlo krásně, Lenčin medovník chutnal a všechno se podařilo.

8) go (stará desková hra): na začátku září byl v Brně turnaj v go. Sice jsem se neúčastnila, ale byla jsem očumovat, pozdravit staré přátele a zahrát si s nimi partii aspoň večer v hospodě. Od Vládi Daňka, české go-legendy, jsem si koupila sadu kamenů – a nakonec jsem mi k nim Vláďa přidal i luxusní bambusové dózy. Od té doby hraju doma s prckem (s 25 handicapem a zatím mě neporazil, ale snad to přijde dřív, než ho to přestane bavit).

9) můj 2,5 roku starý mobil odešel do křemíkového nebe, tak jsem musela pořídit nový. Zatím se seznamujeme…

10) organizace: v září bylo extrémně těžké napasovat do sebe všechno, co jsem chtěla. V Rovnosti mám pevný rozvrh měsíc dopředu, hlínařské práce domlouvám pár týdnů dopředu (ale pouze pokud vím, že tam budu mít volno) a v KAMu mi dali pár termínů… ze kterých ale nakonec byly úplně jiné termíny. Občas jsem z toho šílela, ale naučila jsem se improvizovat. Hodně mi pomohlo, že jsem přestala sázet na jednu kartu, a když něco nevyšlo, měla jsem hned 2 záložní plány. Prostoje jsem nakonec měla minimální. Prostě se učím a učím.

Co chystám na říjen?

1) korektury/editace: korektury pro Deník Rovnost, jinak zatím nevím.

2) psaní: mám předpřipravený článek o trzích “před veletrhy” aneb co se do článku v KAMu nevešlo a první díl nového seriálu o dějinách literatury (jasně že to bude o Mezopotámii). Plánuju taky začít s recenzemi různého šikovného vybavení, první bude o karimatce od Pinguinu a druhý o novém mobilu od Prestigia.

3) knihy: zrovna čtu Rocannonův svět. Levá ruka tmy, další kniha z hainského cyklu, patří k mým oblíbeným, tak jsem chtěla vědět, jak to začalo. Pak mám půjčené Mycelium, ale první stránky mě zatím nechytly. Spíš pošilhávám po knize Člověk Gabriel, Do tmy nebo po něčem od Palahniuka (když už bude v Brně…).

4) hlína + domeček: určitě bude ještě pokračovat práce na hliněných omítkách u přátel. V domečku chci opravit/ ukotvit roh zdi, dotlouct omítku a zazimovat. Hned potom začnu řešit vybrání a podsypání nové podlahy a nové elektrické rozvody v zadním pokoji. Moje vlastní omítky asi budou muset počkat až na jaro…

5) doma: chci (opět) přebrat věci a těch nepotřebných se zbavit. Hlavně oblečení, knih a “pokladů”, které jsem našla v domečku. Taky potřebuju konečně pořídit nový notebook, pořádný žebřík a další (drobnější) věci na stavbu. Jo a vyřídit si stavebko, nějakou byrokracii, vytunit nový mobil, nechat zorat políčko, skončit s RWE a zařídit, abych měla v domečku internet.

Je toho docela dost.

Ale já to zvládnu. Už se na to všechno těším…

výlet do Olomouce

Líbilo se? Pomohlo? Sdílej!

Chci napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *